Alles wat je moet weten over mondneusmaskers

Het dragen van een mondkapje – of eigenlijk een mondneusmasker – hoe zit
dat nu precies? Naar school, in het OV, bij de kapper, of je nu consument of professional bent. Je wilt jezelf en anderen beschermen. Een mondkapje bij een kledingzaak kopen of een medisch mondneusmasker aanschaffen. Wat zijn nu precies de verschillen en waarom zou je voor een medisch mondneusmasker kiezen? Op deze pagina lees je meer over écht veilige mondneusmaskers voor onderweg , op het werk en in de zorg.

Soorten mondneusmaskers & de bescherming

In de volksmond spreekt men vaak van een mondkapje. Echter, de juiste benaming is een mondneusmasker. En dat is niet voor niets. Het is namelijk belangrijk dat je het masker te allen tijden draagt over zowel je mond als je neus. Alleen dan biedt het mondneusmasker de juiste bescherming. Dat geldt voor zowel professionals als consumenten.

Er bestaan verschillende mondneusmaskers: medische mondneusmaskers en niet-medische mondneusmaskers.

Niet-medisch masker: voldoet niet aan de Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden. Je beschermt door het dragen van zo’n maskers niet jezelf, maar je omgeving. Het is een aanvulling op de bestaande hygiënemaatregelen.

Medisch masker: voldoet aan de daarvoor geldende Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden. Je beschermt jezelf (met een type IIR en FFP ademhalingsbeschermingsmaskers) en anderen. 

Hoe verspreidt een virus zich?

Het COVID-19 virus wordt vooral overgedragen via neusvocht, speeksel en druppels die door niezen, praten of hoesten zich kunnen verspreiden. Via deze druppels wordt het virus door de lucht verspreid en kunnen op de slijmvliezen (mond, neus en ogen) van anderen terecht komen en hen zo besmetten. Ook kunnen deze druppels op oppervlakken komen die door mensen aangeraakt worden met de handen. Je hoeft dan alleen in je ogen, mond of neus te wrijven om het virus binnen te krijgen. Over het algemeen komen deze druppels niet verder dan 1,5 meter. 

Sommige virussen verspreiden zich via aerosolen. Aerosolen zijn hele kleine vochtdeeltjes in de lucht. Als een virus zich verspreidt via aerosolen wordt het virus ook wel airborne genoemd. Dat wil zeggen dat het virus zich verspreidt via de lucht. Bij een nieuw virus moet wetenschappelijk onderzoek uitwijzen of het virus zich via de lucht verspreidt. 

Mondneusmaskers: bescherming of schijnveiligheid?

Er wordt veel gesproken over of mondneusmaskers bescherming bieden of leiden tot schijnveiligheid. Zelfgemaakte of niet-medische mondneusmaskers bieden in beperkte mate bescherming. Dat betekent: wat er van buitenaf op het mondmasker komt, kan er gewoon doorheen dringen. Je draagt deze dus om je omgeving voor een deel te beschermen, maar je bent zelf niet beschermt. De meeste mensen zijn zich hiervan niet bewust en denken dat ze door het dragen van een niet-medisch masker toch beschermd zijn. 

Persoonlijke hygiëne blijft van belang. Het dragen van een medisch mondneusmasker is enkel nuttig als je regelmatig je handen wast en hand- en gezichtscontact vermijdt. Ook zijn de mondneusmaskers niet bedoeld om op en af te doen. Voorkom dat de binnenkant van een mondneusmasker in aanraking komt met ongewassen handen of niet schone voorwerpen en draag een mondneusmasker niet langer dan 3 uur. Als je een mondneusmasker afgezet hebt, dan direct weggooien en niet hergebruiken.

Wanneer je een medisch mondneusmasker juist gebruikt biedt het absoluut bescherming en leidt het niet tot schijnveiligheid.

Het juist gebruiken van een mondneusmasker

In dit filmpje zie je hoe je op de juiste manier een mondneusmasker op doet.
  • Pas altijd handhygiëne toe voordat je het mondneusmasker omdoet.
  • Pak het mondneusmaskers vast bij de uiteinden van de oor-elastieken. Zo voorkom je dat er bacteriën op het masker komen. Plaats de elastieken achter je oren en druk de beugel op je neus vast. Zorg dat het masker zo goed mogelijk aansluit op je gezicht en onder de kin.
  • Gebruik het mondneusmasker niet langer dan 3 uur.

Zo zet je mondneusmasker af:

  • Pak het mondneusmaskers vast bij de uiteinden van de oor-elastieken. Zo voorkom je dat er bacteriën op je handen komen.
  • Pas altijd handhygiëne toe als je het mondneusmasker af hebt gedaan.